Wykonanie

Danie to wymyślono w Hotelu Rydberg-pierwszym nowoczesnym hotelu w Sztokholmie, otwartym w 1857 roku - i jemu tez potrawa ta zawdzięcza swoją nazwę . W daniu tym niezwykle ważne jest , aby osobno podawać podsmażoną
cebulę, przyrumienioną
polędwicę wołową i smażone
ziemniaki- żadna inna kombinacja nie wchodzi w grę4 porcje800 g
polędwicy wołowej600 g
ziemniaków400 g żółtej
cebulimasłoSól i
pieprz150 ml
śmietany kremówki1 łyżka
musztardy4
żółtkapietruszkaPokrój
polędwicę wołową w dużą kostkę . Obierz
ziemniaki i pokrój w małą kostkę . Posiekaj drobno
cebulę .
Cebulę,
ziemniaki , i
polędwicę smaż osobno na
maśle .
Ziemniaki najpierw tylko przyrumień , a następnie upiecz w piekarniku-według uznania . Jeśli smażysz je na patelni , pamiętaj, żeby pod koniec zmniejszyć ogień . Posyp
solą i
pieprzem . Ubij
śmietanę , dodaj
musztardę i wymieszaj . Na talerzu połóż osobno
polędwicę ,
ziemniaki i
cebulę . Posyp
pietruszką i podawaj z
musztardową śmietaną i
żółtkiem.